Ömerler köylüleri bilirkişi keşfi sırasında eylem yaptı: Suyumuzdan köyümüzden asla vazgeçmeyeceğiz
Karpuzlu'daki Ömerler köyüne yapılmak istenen feldspat ocağına karşı açılan dava ile ilgili bilirkişi keşfi yapılırken Ömerler köylüleri eylem yaparak; Suyumuzdan köyümüzden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi

Fotoğraf: Tahsine Saran/Evrensel
Aydın –Karpuzlu ilçesine bağlı Ömerler köyüne 300 metre mesafede bulunan mera alanına açılmak istenen feldspat ocağına karşı açılan davada bilirkiş i keşfi ile eş zamanlı olarak Ömerler köylüleri de madene karşı eylem yaptı.
Aydın Karpuzlu ilçesine bağlı Ömerler köyüne 300 metre mesafe de Dinçer madencilik tarafından yapılmak istenen feldspat madeni için Aydın valiliği tarafından verilen"ÇED Gerekli Değildir " kararının iptali istemi ile açılan dava kapsamında bugün bilirkişi keşfi yapıldı.
Fotoğraf: Tahsine Saran/Evrensel
Aydın Valiliğinin"Çed Gerekli Değildir "kararına karşı madenin evlerinin hemen dibine yapılmasına tepki gösteren köylüler Çine adliyesine dava açarak direniş başlattı. Ömerli köylüleri Latmos. Platformunun, hukuki desteği ile çini adliyesinde iptal davası açmıştı. Hukukçu Mehmet Çilsal tarafından hazırlanan dava dilekçesinde 5 köylü davacı olarak yer alıyor.
Keşfin yapıldığı alanda eş zamanlı olarak başından beri köylünün yanında olan onlara yol gösteren Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği ( AYCED ), Latmos Platformu ve Akbük Doğa Kültür ve Yaşam Derneği ve Ömerli köylüleri taş ocağına karşı protesto eylemi yaptı.
Eylemin en önünde yer yer alan Kadınlar "Bu can feda olsun memlekete; asla izin vermeyeceğiz. Biz hayvancılıkla geçiniyoruz. Bu hayvanlar olmazsa biz olamayız. Çocuklarimızı onlarla büyüttük. Biz üretmezsek şehirli ne yiyecek? Maden tozu herkesin sağlığına zararlı. Suyumuzdan köyümüzden asla vazgeçmeyeceğiz diyerek tepkilerini gösterdi.
Fotoğraf: Tahsine Saran/Evrensel
Keşif alanında köylüler ve çevreciler "Şirket Ömerleri terk et”, "Direne direne kazanacağız” sloganları atarak yaşam alanlarında taşocağı istemediklerini dile getirdi.
Keşif sonrası dava dosyasını hazırlayıp takibini yapan Latmos Platformu Hukukçusu Mehmet Çilsal maden girişimi ve dava süreci ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Mehmet Çilsal "Ömerler köylülerinin yüzlerce yıldır yaşamlarını sürdürdükleri topraklarını zeytinliklerini hayvanlarını otlattıkları meralarını Su kaynaklarını ve bugün orada olan herkesin hissettiği sakinliği ve huzuru korumak için sergiledikleri birlik ve dayanışma çok güzel ve değerliydi. Bu sahiplenmenin yaşam alanları tehlike altında olan her köye örnek olmasını diliyoruz. Topraklarımız, havamız,suyumuz bizimdir"dedi.
Taş ocağının açılmak istendiği alanda inceleme yapan bilirkişi heyeti önümüzdeki günlerde raporunu açıklayacak. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et